Winkelwagen1
Sluiten

Import van huisdieren uit Oekraïne

08-03-2022

De oorlogssituatie in Oekraïne zal niemand zijn ontgaan. Als LICG hebben we al meerdere vragen gekregen omtrent de invoer van huisdieren. Hieronder geven we een overzicht van zaken die er spelen.

 

Rabiësvaccinatie – uitzonderingen op reguliere wetgeving

Oekraïne is een zogeheten ‘hoog-risicoland’ als het gaat om rabiës. Dit betekent dat het normaal gesproken verplicht is dat een dier dat vanuit Oekraïne naar de Europese Unie reist gevaccineerd is tegen rabiës én dat er een titerbepaling is gedaan waaruit blijkt dat er voldoende antistoffen zijn opgebouwd.

Vanwege de huidige situatie zijn er tijdelijk uitzonderingen op deze regels toegestaan. De NVWA zegt hierover het volgende:

Alle EU-lidstaten hebben aangegeven flexibel om te gaan met vluchtelingen met huisdieren uit Oekraïne. Dat betekent dat de autoriteiten van de lidstaten van waaruit mensen reizen, de benodigde informatie delen met het land van bestemming. Daarnaast is het verzoek om vooraf contact op te nemen met de NVWA en zoveel mogelijk gegevens van het dier en de reis door te geven. Deze melding kan gedaan worden door de persoon die met de dieren reist, of door een autoriteit van de EU-lidstaat van waaruit deze persoon vertrekt.

Het advies aan reizigers met huisdieren afkomstig uit Oekraïne is om zo snel mogelijk langs te gaan bij een dierenarts en de huisdieren indien nodig te laten vaccineren tegen rabiës, chippen, registreren, et cetera. Men moet ervoor zorgen dat de dieren tot die tijd zo veel als mogelijk afgeschermd blijven.

Dierenartsen wordt dringend geadviseerd een melding bij de NVWA te doen wanneer een dier afkomstig uit Oekraïne in de praktijk is geweest. Indien men een dier in de praktijk ziet dat recent uit Oekraïne is gekomen en symptomen van rabiës vertoont, moet direct contact opgenomen worden met het Landelijk meldpunt Dierziekte via (045) 546 31 88.

Het volledige NVWA bericht hierover is te lezen op https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/actuele-onderwerpen/invoerregels-voor-huisdieren-vanuit-oekraine-01-03-2022.

 

Hulp bieden – organisaties slaan handen ineen

Dierenhulporganisaties werken samen om hulp te bieden aan dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. De Dierenbescherming, DierenLot, IFAW en de NFDO hebben de handen ineengeslagen om één meldpunt op te zetten en hulp te coördineren. Verder helpen onder meer de KNMvD, de dierenpolitie, organisaties in de Dierencoalitie, Mendoo, en Stichting Huisdierenwelzijn mee om hulp te kunnen bieden, zowel in Nederland als in het buitenland.

Voor alle diergerelateerde kwesties kan hulp kan worden gezocht bij Hulp voor Dieren uit Oekraïne. https://www.hulpvoordierenuitoekraine.nl/.

 

Regels in overige EU-lidstaten

Wilt u weten op welke manier er in de overige EU-lidstaten omgegaan wordt met huisdieren uit Oekraïne? Kijk dan op https://vetsforukraine.com/vets-for-animals/. Deze website is in het leven geroepen om hulp door Europese dierenartsen te coördineren. Het LICG kan niet instaan voor de volledigheid en correctheid van de informatie op deze site.