Winkelwagen1
Sluiten

Lespakket Minder Hondenbeten

Als onderdeel van de campagne 'Minder hondenbeten' heeft het LICG een gratis lespakket ontwikkeld voor kinderen. Het pakket kan gebruikt worden op basisscholen, maar ook op bijvoorbeeld hondenscholen of naschoolse opvang.

Het lespakket bestaat uit twee modules. De eerste module gaat in op de verschillende soorten honden die er zijn, de bijzondere eigenschappen van honden en wat er bij de verzorging van honden komt kijken. In de tweede module leren de leerlingen de lichaamshoudingen van honden en wat die verschillende houdingen betekenen. Ook leren ze tien gouden regels om veilig met honden om te gaan.

Het lespakket is bedoeld voor leerlingen van de basisschool groep 4 t/m 8 in de leeftijd van ongeveer 7 t/m 12 jaar.

Het lespakket bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Instructiegids leerkracht(digitaal)
  • Werkbladen leerlingen
  • Powerpointpresentatie (optioneel)
  • Extra opdrachten (optioneel)

Instructiegids voor leerkrachten
In de instructiegids treft u de informatie aan die voor u als leerkracht relevant is. De teksten zijn zo geschreven dat u ze desgewenst kunt voorlezen. Na ieder onderwerp treft u een verwijzing aan naar een specifieke opdracht op het werkblad. De opdrachten kunt u klassikaal uitvoeren. U kunt er ook voor kiezen om de kinderen eerst individueel aan de opdrachten te laten werken en deze vervolgens klassikaal na te bespreken. Op het werkblad moet een beperkt aantal dingen ingevuld worden. Als u lesgeeft aan jongere kinderen, zult u ze wellicht hierbij moeten helpen.

De instructiegids is hiernaast te downloaden als PDF bestand. 

Een werkblad voor iedere leerling
Dit werkblad leert ze de tien gouden regels voor het omgaan met honden. Het werkblad bevat informatie en opdrachten en is uit te vouwen tot A2 formaat. De achterkant van het werkblad vormt een poster met de tien gouden regels, leuk geïllustreerd met tien goede en 10 foute situaties. Onderin staat een gouden oorkonde die de leerlingen kunnen ondertekenen, waarmee ze plechtig beloven om zich aan de regels te houden. Omdat het werkblad A2 is, en dus niet door uzelf te printen, kunt u dit alleen (gratis) bestellen in onze webshop. Naast veel duidelijke foto's en illustraties bevat het werkblad ook leuke doe-opdrachtjes zoals geluidjes raden, luchtjes raden, rennen en touwtrekken. U heeft hier van tevoren dus wel iets voorbereiding aan. Dit vindt u echter duidelijk in de instructiegids beschreven.

De gratis werkbladen bestelt u los via de webshop, zodat u precies het juiste aantal voor uw klas kunt aangeven.

PowerPoint presentatie
De bijbehorende PowerPoint presentatie met beeldmateriaal maakt de les extra aantrekkelijk. In de instructiegids wordt bij de diverse onderwerpen verwezen naar de betreffende PowerPoint sheets. Het gebruik van deze PowerPoint presentatie is optioneel maar maakt het voor de kinderen extra leuk en boeiend.

Download hiernaast de presentatie. Heeft u er problemen mee, neem dan contact met ons op. 

Extra opdrachten
Wilt u het lespakket uitbreiden? In de extra opdrachten treft u onder andere suggesties aan voor een kringgesprek, knutselopdrachten, spelletjes en werkstukken.

 

Reacties

Het LICG is benieuwd naar uw reacties en ervaringen met het lespakket. We ontvangen graag uw feedback en suggesties via het contactformulier.