Winkelwagen1
Sluiten

Campagne Juni Chipmaand

Een jaarlijks terugkerende campagne is onze Juni Chipmaand, de maand waarin vooral dierenartspraktijken, chippers en asielen acties houden om het chippen te promoten. Acties die bij ons aangemeld worden, komen op de website Chipjedier te staan. Zo wordt jouw actie gemakkelijk door (toekomstige) klanten gevonden!

De bedoeling van de Juni Chipmaand is om het chippen, registreren en controleren van vooral honden en katten te stimuleren. Een chip en een juiste registratie zorgen ervoor dat een dier dat zoekgeraakt is en gevonden wordt, zo snel mogelijk terug kan naar zijn eigenaar. Zo wordt voorkomen dat dieren onnodig lang in een asiel zitten of herplaatst moeten worden als de eigenaar niet gevonden wordt.

Honden
Voor honden is chippen en registreren sinds 2013 verplicht en dit is sinds november 2021 nog eens aangescherpt. De 5 belangrijkste punten uit die wetgeving zijn:

  • Elke pup die in Nederland wordt geboren moet binnen 7 weken een chip en een EU-dierenpaspoort krijgen. De pup moet altijd eerst op naam van de fokker geregistreerd worden.
  • Iedereen die pups fokt, moet een UBN (registratienummer) aanvragen bij RVO om daarmee de pups te kunnen laten chippen en registreren. Oók als het om een eenmalig nestje gaat!
  • Een hond uit het buitenland moet binnen 2 weken geregistreerd worden en dat mag alleen door een dierenarts worden gedaan. Degene die de hond geïmporteerd heeft, of dat nu een stichting, handelaar of particulier is, moet daarvoor een UBN aanvragen bij RVO.
  • Elke hond mag alleen van eigenaar wisselen als hij een chip, een registratie op naam van de houder en een EU-dierenpaspoort heeft.
  • Elke nieuwe eigenaar van een hond moet binnen twee weken de registratie op zijn of haar naam overzetten en die goed up-to-date houden als er iets wijzigt.

Meer uitgebreide informatie staat in ons document over de Verplichte I&R voor honden.

Katten
Voor katten is er nog geen chip- en registratieverplichting, maar de overheid is momenteel wel bezig om plannen hiervoor verder uit te werken. Jaarlijks raken ontzettend veel katten vermist. Katten zonder chip en/of correcte registratie komen vaak niet meer bij hun eigenaar terug. De verwachting is dat een chipverplichting voor katten in de loop van 2025 ingevoerd zou kunnen worden.

Andere dieren
Ook voor andere diersoorten heeft chippen voordelen. Zo kunnen bijvoorbeeld ook konijnen gechipt worden en via een goede registratie weer bij hun eigenaar terugkomen als ze ontsnappen en ergens gevonden worden. Chippen is daarnaast ook mogelijk bij uiteenlopende diersoorten als papegaaien, schildpadden en koikarpers. Met een chip zijn ze goed te identificeren, wat een groot voordeel kan zijn bij vermissing of diefstal. Voor paardachtigen en bepaalde soorten hobbyvee zoals schapen of geiten is identificatie en registratie verplicht.

Doe mee!
Dierenartsen, asielen, chippers en alle anderen die het chippen en registreren willen bevorderen, kunnen elk jaar weer meedoen met de Juni chipmaand. Je kunt hier uw actie aanmelden. Voorbeelden zijn kortingsacties op het chippen of het gratis controleren van de chipgegevens. Op deze website staan nog meer ideeën. Meedoen is bovendien een goede manier om bij allerlei nieuwe potentiële klanten en relaties onder de aandacht te komen. Doe dus mee en houd ook een actie in de Juni chipmaand. Wij zetten alle acties die bij ons worden aangemeld op  www.chipjedier.nl zodat iedereen jouw actie gemakkelijk kan vinden.