Winkelwagen1
Sluiten

Oktober is Seniorenmaand

01-10-2024

Bij het LICG is oktober de Seniorenmaand, waarin we extra aandacht hebben voor oudere huisdieren. Omdat we steeds beter weten hoe we goed voor huisdieren moeten zorgen en er bovendien medisch steeds meer mogelijk is, worden onze huisdieren steeds ouder. Maar zo’n senior dier heeft wel wat meer verzorging en aandacht nodig.

Oudere dieren kunnen stram worden, minder goed gaan zien, slechter eten of minder conditie krijgen. Hun vacht wordt vaak minder mooi, zich poetsen is niet meer zo eenvoudig en klimmen of springen wordt een uitdaging. Veel eigenaars denken dat dit er nu eenmaal bij hoort als hun dier ouder wordt.

Maar zulke veranderingen kunnen het gevolg zijn van ouderdomskwalen die wel degelijk te behandelen zijn. Het dier kan er veel last en pijn van hebben, dus voor zijn welzijn is het belangrijk om na te gaan wat er precies aan de hand is. Hoe eerder er wat aan gedaan kan worden, hoe meer er nog mogelijk is.

Sommige diersoorten weten lang te verbergen dat er iets aan de hand is. Prooidieren zoals konijnen, cavia’s en veel vogels willen niet laten merken dat ze zich minder prettig voelen. Dat maakt het lastiger om kwaaltjes bijtijds op te merken. Bovendien ontstaan de klachten vaak geleidelijk. Voor iemand die het dier elke dag ziet, vallen ze daarom niet zo snel op. Daarom is het belangrijk dat de eigenaar van een ouder wordend dier regelmatig met zijn huisdier naar de dierenarts gaat voor een seniorencheck. Op die manier worden problemen vroeg gesignaleerd, zodat ze behandeld kunnen worden.

Ook als het niet mogelijk is om een kwaal te verhelpen, zoals bij gewrichtsslijtage, is het belangrijk om te kijken wat er wél gedaan kan worden. Pijnstilling is bijvoorbeeld vaak onmisbaar. Want waarom zou je een dier pijn laten lijden, alleen omdat hij oud is? Met de juiste pijnstillers wordt zijn leven weer leuk en kan hij weer genieten van de dingen die hij graag deed.

Daarnaast is vaak een aanpassing van de omgeving nodig. Een verblijf zonder steile loopplanken en hindernissen bijvoorbeeld. Of een stevig, hoger ligkussen, verder van de koude grond. Temperatuur is sowieso een onderwerp om over na te denken: oudere dieren houden zichzelf minder goed warm, en kou maakt stramme gewrichten nog stijver en pijnlijker.

Over al dit soort zaken heeft het LICG informatie. Help uw klanten met oudere huisdieren door hen te wijzen op onze artikelen. Deel ook onze social media berichten en help zo mee om senior huisdieren deze oktobermaand in het zonnetje te zetten. Ze verdienen het!

Kijk o.a. op:
Ouderdomskwalen
Verzorging van uw oudere hond
Verzorging van uw oudere kat
Verzorging van oudere konijnen
Dementie bij hond en kat (CDS)
Facebook LICG 
Instagram LICG