Winkelwagen1
Sluiten

Oktober seniorenmaand

03-10-2023

Het is weer oktober, de maand waarin het senior huisdier van oudsher centraal staat. Dat er voor deze doelgroep een hele maand is uitgetrokken heeft een goede reden. Ouderdom gaat namelijk niet alleen bij mensen gepaard met vervelende kwalen, ook dieren hebben hier last van!

Hond, kat, paard, konijn, kaagdier, vogel, reptiel, amfibie, vis … ieder dier maakt een verouderingsproces door en dat kan flink wat gevolgen hebben. Veelvoorkomende veranderingen zijn bijvoorbeeld meer slapen, minder spelen, stram lopen, een mottige vacht, afvallen, matige eetlust, braken, meer drinken en plassen, onzindelijkheid en een vieze geur uit de bek.

Niet ‘gewoon’ ouderdom
Veel eigenaren denken dat deze veranderingen er nou eenmaal bij horen als een dier ouder wordt, maar niets is minder waar! Meestal liggen er bepaalde aandoeningen aan ten grondslag, zoals artrose (gewrichtsslijtage), dementie, ouderdomsstaar, een chronisch verminderde nierfunctie, een te hard werkende schildklier, lekkende hartkleppen, darmproblemen, gebitsproblemen … en zo gaat de lijst nog wel even door.

Seniorencheck
Veel van deze ‘ouderdomskwalen’ treden niet van de ene op de andere dag in volle hevigheid op, maar ontstaan sluipend. Een regelmatige seniorencheck bij de dierenarts is dan ook verstandig. Hoe eerder het onderliggende probleem wordt ontdekt, hoe groter de kans op behandeling en hoe beter de prognose. Bijkomend voordeel: door problemen in een vroeg stadium vast te stellen en te behandelen bespaart een eigenaar op de lange termijn vaak aardig wat kosten.

Samen sterk voor senioren
Een belangrijke taak van veel dierprofessionals is het adviseren van eigenaren over de gezondheid van hun huisdier. Het LICG biedt praktische informatie over tal van onderwerpen en zal deze maand dan ook gebruiken om diereigenaren extra te helpen bij een goede zorg voor hun senior dier. Deel deze maand onze berichten op Facebook en Instagram en help mee om alle oude besjes hun welverdiende aandacht te geven!