Winkelwagen1
Sluiten

Diktes en bultjes bij oudere dieren

26-10-2023

Als dierprofessional krijgt u ongetwijfeld weleens te maken met dieren die bultjes en dikten hebben. Een eigenaar vraagt u om advies of er valt u zelf iets op.

U werkt bijvoorbeeld in een trimsalon en ontdekt bij een dier een bultje bij een van de melkklieren. Of een eigenaar koopt bij u in de winkel een extra zachte hondenmand, omdat de bult op de elleboog van zijn oudere hond steeds open gaat. Of u heeft een dierenpension en hoort eigenaren onderling praten over onschuldige vetbultjes die je prima kunt laten zitten.

Hoe gaat u hiermee om? Bespreekt u dit met een eigenaar en zo ja, welk advies geeft u? Dit nieuwsbericht geeft u tips waarmee u het gesprek aan kunt gaan. Zo helpt u niet alleen uw klant, maar ook het dier!

Onschuldige vetbultjes … of toch wat anders?
Hoe ouder een dier, hoe groter de kans op bultjes en dikten. Veel eigenaren denken dat het vrijwel altijd om onschuldige vetbultjes of wratjes gaat en dat je ze met een gerust hart kunt laten zitten. Helaas is dat maar in een klein deel van de gevallen waar.

Wordt met een tumor altijd iets kwaadaardigs bedoeld?
Nee, het woord tumor betekent ‘gezwel’, een dikte die ontstaat doordat cellen zich verkeerd delen. Er bestaan kwaadaardige gezwellen (dat noemen we kanker) en goedaardige gezwellen.

Kwaadaardig
Een kwaadaardige tumor kan precies hetzelfde aanvoelen als een goedaardige tumor, maar heeft nare gevolgen voor het dier. Hoe langer je afwacht met ingrijpen, hoe groter de kans dat de tumor uitzaait naar andere delen van het lichaam.

Goedaardig
Niet alleen kwaadaardige tumoren zorgen voor problemen. Een dier kan ook veel last krijgen van goedaardige tumoren! Of dit gebeurt is afhankelijk van bijvoorbeeld de plaats of grootte:

  • Een klein bultje in een ooglid kan al gauw flink in de weg zitten en zorgen voor oogklachten.
  • Een dikte op een elleboog kan een nare open wond worden als het dier er telkens op steunt bij het gaan liggen; zeker bij een zware hond.
  • Een bultje bij een anus kan makkelijk geïnfecteerd raken, wat voor verdere schade zorgt.

Controle bij de dierenarts
Voelt of ziet een eigenaar bij het dier een knobbel, bultje, dikte of woekeringetje? Dan doet de eigenaar er verstandig aan om langs de dierenarts te gaan. Door met een dun naaldje wat weefsel te verzamelen, kan vaak snel worden bepaald wat voor soort bultje het is en welke vervolgstappen verstandig zijn.

Is operatie bij een senior dier wel veilig?
Deze vraag zult u als dierprofessional vast ook regelmatig hebben gehoord. Is een dier al op leeftijd, dan ziet een eigenaar vaak erg op tegen een operatie en dan meestal vooral tegen de bijbehorende narcose. Heel begrijpelijk, maar narcose kan tegenwoordig gelukkig heel veilig worden ingezet, óók bij senior dieren.

Een dierenarts controleert eerst de gezondheid van het dier. Dit gebeurt door middel van een vraaggesprek met de eigenaar, een goed lichamelijk onderzoek en waar nodig in overleg een aanvullend onderzoek. Door te kiezen voor speciale narcosemiddelen worden de organen van het oudere dier minder belast. Tot slot zorgt goede monitoring van het dier tijdens de narcose en de uitslaapfase ervoor dat alles zo veilig mogelijk verloopt.

Vroeg ingrijpen loont!
Vaak kun je een bultje het beste laten verwijderen als het nog klein is en niet pas als de bult groot is gegroeid. De ingreep is makkelijker, de narcosetijd korter, de risico’s kleiner, het herstel sneller en de kosten van de behandeling lager.

Redenen genoeg om dus op tijd aan de bel te trekken, óók als het (nog) maar een klein bultje is!