Presentatie 'Hoera, een pup!'
Wie ondoordacht en zonder de juiste voorkennis een pup aanschaft, kan te maken krijgen met malafide hondenhandel, erfelijke aandoeningen en ongezonde of slecht gesocialiseerde pups. Zo'n slechte start kan de basis zijn voor gezondheidsklachten bij de hond, bijtincidenten of andere gedragsproblemen. Maar ook een verkeerde match tussen hond en eigenaar, te weinig kennis over hondengedrag of onvoldoende aandacht voor een goede verzorging kunnen leiden tot problemen.
Wie echter weet waar hij op moet letten bij de aanschaf, opvoeding en verzorging van een pup, kan veel narigheid voorkomen. Vroegtijdige voorlichting, liefst nog vóór de aanschaf, kan hieraan bijdragen!
Voorlichting aan toekomstige puppykopers
Het LICG heeft daarom een kant-en-klare presentatie ontwikkeld: 'Hoera, een pup!'. Hiermee kunnen voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd voor toekomstige hondenbezitters. De presentatie is ontwikkeld in overleg met de KNMvD om gebruikt te worden door dierenartspraktijken, maar ook hondengedragstherapeuten en hondenscholen kunnen er gebruik van maken.
De basis bestaat uit een powerpointpresentatie die gegeven kan worden tijdens één of twee voorlichtingsbijeenkomsten.
Inhoud van het pakket
Het pakket ‘Hoera, een pup!’ behandelt vier verschillende onderdelen in aparte modules:
- de juiste keuze: over het kiezen van een passend type hond en het vinden van een sociale, gezonde pup en een betrouwbaar aanschafadres
- de pup komt thuis: over voorbereiding, ophalen en de eerste dag en nacht
- gedrag en opvoeding: over socialisatie, leren en het voorkomen van ongewenst gedrag
- verzorging en gezondheid: over voeding, lichamelijke verzorging en medische preventie
De presentatie kan naar wens ingekort worden door niet alle modules te behandelen; dit kan afhangen van de insteek en het publiek.
Het totale pakket bestaat uit
- een powerpointpresentatie
- een uitgebreide uitleg bij de dia’s
- tips voor de organisatie
- van elke module een aparte hand-out.
De onderdelen kun je hiernaast downloaden.
Let op: gebruik steeds de meest recente versie. Er kunnen wijzigingen zijn, bijvoorbeeld door veranderde wetgeving. Controleer dus steeds vóórdat de presentatie gegeven wordt of er een nieuwe versie beschikbaar is.
Het is niet de bedoeling zelf wijzigingen in de presentatie aan te brengen.
Samenwerking
Bij het geven van de presentatie kunnen dierenartsen, hondengedragstherapeuten en hondenscholen met elkaar samenwerken. Zo kan de te bespreken stof verdeeld worden en maken de deelnemers meteen kennis met de diverse hondenprofessionals in de buurt, bij wie ze later terecht kunnen.
Reacties
Het LICG is benieuwd naar reacties op en ervaringen met de presentatie. We ontvangen graag jouw feedback en suggesties via het contactformulier.