Winkelwagen1
Sluiten

Scoringsformulier voor kortsnuitige honden

07-11-2023

De Campagne ‘Koop geen kortsnuit’ van samenwerkende dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties is deze week weer van start gegaan. Hoewel de campagne over zowel honden als katten gaat, ligt de focus dit keer op kortsnuitige katten. Die blijken nog steeds populair te zijn, hoewel ze flinke gezondheidsproblemen kunnen hebben door hun afwijkende bouw.

Vaak gemist
Die problemen worden vaak over het hoofd gezien door hun eigenaar. Zo kunnen katten die moeilijk ademen daardoor weinig actief zijn, maar wordt dat al snel gezien als een karaktereigenschap van de kat. Ook problemen met eten door een afwijkend gebit hoeven niet meteen op te vallen als de kat zijn brokjes dan maar meteen doorslikt, in plaats van te kauwen. Behalve luchtweg- en gebitsproblemen komen ook oogproblemen veel voor bij katten met een te korte neus.

Criteria voor honden
Bij honden zijn er criteria opgesteld waarmee gemeten kan worden of een hond een te korte snuit heeft die zijn gezondheid en welzijn benadeelt. Met die honden mag volgens de wet niet gefokt worden. Voor katten moeten nog criteria uitgewerkt worden.

Scoringsformulier
Dierenartsen kunnen bij kortsnuitige honden zo’n meting uitvoeren, bijvoorbeeld als wordt gevraagd om een dierenartsverklaring voor het fokken maar ook om een eigenaar van een kortsnuit te laten zien hoe ernstig de problemen van zijn hond zijn. Ze kunnen daarbij handig gebruik maken van een scoringsformulier in PETscan, het systeem van het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren van Universiteit Utrecht.

PETscan
PETscan is een belangrijk instrument in de strijd tegen erfelijke aandoeningen bij rassen. Aan de hand van de gegevens uit PETscan kunnen aandachtspunten worden bepaald voor onderzoek of strategieën worden ontwikkeld om erfelijke aandoeningen terug te dringen. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk dierenartspraktijken gebruik maken van dit systeem, dat inmiddels is gekoppeld aan verschillende praktijkmanagement systemen voor dierenartsen.

Bekijk de video!
De faculteit Diergeneeskunde heeft een handige instructievideo gemaakt over de score van kortsnuiten, waardoor het eenvoudig wordt om op de juiste manier te meten. Bekijk de instructievideo en uitgebreide informatie op de website van de faculteit voor Diergeneeskunde. De video is overigens ook erg interessant voor fokkers en voor alle andere mensen die meer willen weten over de kenmerken die voor problemen zorgen bij kortsnuitige honden.

Meer over PETscan en waarom dit zo belangrijk is, leest u hier.

Meer over de campagne 'Koop geen kortsnuit' vindt u hier.