Winkelwagen1
Sluiten

Nieuwe regels identificatie en registratie honden van kracht

01-11-2021

Vanaf 1 november 2021 zijn de nieuwe regels rondom identificatie en registratie van honden van kracht. Dit is belangrijk voor iedereen die honden houdt, fokt, importeert en verkoopt. Maar ook voor dierenartsen, beroepsmatige chippers en andere professionals hebben deze nieuwe regels gevolgen.

Chip, registratie én paspoort

Iedere hond die na 1 november gechipt wordt, geïmporteerd wordt uit het buitenland, of herplaatst wordt, valt onder de nieuwe regels. Overdracht van een hond naar een nieuwe houder is alleen nog toegestaan als een hond een chip, registratie op naam van de vorige houder én een EU-dierenpaspoort heeft. Dit geldt ook voor oudere honden, die nu misschien nog geen dierenpaspoort hebben.

Als een hond naar een nieuwe houder gaat, moet de vorige houder zijn registratie binnen twee weken afmelden en moet de nieuwe houder de hond via een van de aangewezen portalen aanmelden op zijn naam en adres. De houder van een hond is verplicht om alle wijzigingen binnen twee weken door te geven via een portaal. Denk hierbij aan zaken als een verhuizing, herplaatsing of als de hond overlijdt. 

Registratie chippers, uitgifte transponders en paspoorten

In het nieuwe systeem wordt veel meer geregistreerd dan voorheen. Alle chippers van honden moeten zich registreren bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en alle dierenartsen staan in het Diergeneeskunderegister. Er wordt bijgehouden welke chips met welke nummers worden uitgegeven aan welke chipper of dierenarts en welke paspoorten worden uitgegeven door welke dierenarts.

Iedereen die een nestje fokt en iedereen die een hond importeert moet zich bij RVO registreren. Alle personen die betrokken zijn bij de aanschaf van een hond worden zo in beeld gebracht. Daardoor kan de malafide hondenhandel beter worden tegengegaan.

Afgifte chip en EU-dierenpaspoort

Voortaan moet elke pup die in Nederland geboren wordt binnen 7 weken na zijn geboorte een chip en een EU-dierenpaspoort krijgen. Het chipnummer moet beginnen met 528, de landcode van Nederland, en het paspoortnummer met 528-NL. Honden mogen alleen gechipt worden door een dierenarts of een bij RVO geregistreerde chipper. Het EU-dierenpaspoort mag alleen uitgegeven worden door een dierenarts.

Een fokker moet een UBN (registratienummer) aanvragen bij RVO en dit doorgeven aan de dierenarts of chipper. Een UBN is ook nodig als het gaat om een particulier die slechts eenmalig een nestje fokt. Als de fokker geen UBN heeft, mag de hond niet gechipt worden. De dierenarts of beroepsmatige chipper registreert de pup bij RVO op naam van de fokker via een van de aangewezen portalen. Dit moet gedaan worden binnen 2 werkdagen na het plaatsen van de chip. De fokker zelf doet daarna nog een geboortemelding om de registratie compleet te maken. Dat moet binnen een week na het chippen gebeurd zijn en in elk geval voordat de pup naar een nieuwe houder gaat.

Honden uit het buitenland

Elke hond die uit het buitenland naar Nederland komt, moet al een chip hebben. Komt hij uit een EU-land dan moet hij ook een EU-dierenpaspoort hebben.

De eerste registratie van een geïmporteerde hond moet verplicht gedaan worden door een dierenarts. De importeur mag dit dus niet langer zelf doen! Ook nu geldt weer dat de importeur, ook al is het een particulier, een UBN moet hebben, voordat de dierenarts de registratie kan doen. Komt de hond van buiten de EU, dan moet er meteen een EU-dierenpaspoort voor het dier worden afgegeven.

Ook hier geldt dat zodra de hond naar een nieuwe houder gaat, de importeur zich binnen twee weken moet afmelden en de nieuwe houder de hond binnen twee weken moet aanmelden via een portaal. Dit moet ook als de importeur een rescue stichting is die officieel eigenaar van de hond blijft. De registratie moet namelijk op naam van de houder staan en dat is degene bij wie de hond langdurig verblijft.

Meer informatie

Bij de LICG kennisdocumenten vindt u meer informatie over de veranderingen voor u als professional. 

Meer algemene informatie over chippen en registreren leest u op www.chipjedier.nl. Daar vindt u ook de aangewezen portalen. Ook bij RVO vindt u informatie.